Viime viikon vietimme erätaitoja oppimassa Antinpalossa, Kätkäsuvannonnossa joka on Muoniosta hieman ylöspäin. Ihan mahtava ja opettavainen viikko! Maanantaina pakattiin kimpsut ja kamppeet meidän koulun pakuun ja kuomutraileriin jonka minä ajoin Antinpaloon. En ollut ikinä ajanut peräkärri perässä ja nyt piti ajaa pakulla täynnä ihmisiä ja peräkärri täynnä puuta ja muita tavaroita.. Yllättävän helppoa se kuitenkin oli, siellä se kärry vaan perässä seurasi ;) Perillä saatiin oppitunti telttojen pystyttämisestä ja laitettiin teltta pystyyn. Meillä oli teltta/ruokaparit ja Emmi oli mun parina. Ekana päivänä pystytettiin myös joukolla puolijoukkueteltta (jos ois tarvinnu vaikka vaatteita kuivatella niin se ois onnistunnu siellä hyvin), pressukatos tiskipaikalle, opeteltiin solmuja ja rakennettiin tiski-ja kuivauspöydät. Varsinkin solmujen opetteleminen oli tosi mielenkiintoista ja niitä aion jatkossakin opetella lisää ja kertailla jo opittujen tekoa.

Toisena päivänä harjoiteltiin erilaisten laavujen, louteitten ja muiden tilapäissuojien tekoa. Eipä ole ennen tullut ajatelleeksi miten monenlaisia suojia pystyy hyvinkin yksinkertaisista materiaaleista tekemään, aina tilanteen ja tarpeen mukaan. Opeteltiin myös kuntan kääntö (maaperän varpukerroksesta tehdään sellanen "matto" jolla on helppo peittää lähtiessä nuotion jäljet alle) ja tehtiin kolmijalka ja siihen koukkuviritelmät johon saa kattilan/pannun roikkumaan. Harjoittelimme myös halonhakkuuta ja kiehisten veistoa. Käytiin myös koululla Fjällrävenin tuote-esittelyssä.

Kolmas päivä suunnistettiin. Rämmittiin välillä polvia myöten suossa :) Oli pakko kääntyä yhdessä kohtaa takaisin kun ois menny ihan uimiseksi ja oltiin jo muutenkin myöhässä, sillä meidän piti ehtiä koululle käymään Haglöfsin tuote-esittelyyn. Illalla tehtiin raappanatulet ja paistettiin niillä lettuja. Koska ilma oli niin suosiva päätettiin Emmin kanssa jäädä meidän hienoon laavuun yöksi. Neljäntenä päivänä käytiin harjoittelemassa vesistön ylitystä A-pukin avulla, tehtiin donitsilautta ja rakennettiin aivan mahtava telttasauna! Yhet parhaimmista löylyistä ikinä! Muoniojoen vesi oli jäätävää mutta kyllä siellä saunasta pystyi käydä peseytymässä. Olo oli aika makoisa jälkeenpäin :)

Viimisenä päivänä pakattiin kamppeet ja tehtiin vielä rinkkalautat ja testattiin pysyiskö niillä pinnassa. Joillain pysyi, joillain ei ;) Huomasi hyvin että yksinkertaisuus on valttia. Muutenkin koko viikko opetti näkemään, miten yksinkertaisilla välineillä pärjää erähommissa, ihan tositilanteissa, kunhan vaan on tietotaitoa ja ideoita käyttää niitä oikein ja monipuolisesti.

Tässä vielä kuvasatoa:

Mun ja Emmin hieno teltta, jossa kuitenkin viihdyimme vain pari ekaa yötä

1871505.jpg

Koska vaihdoimme tähän erähenkisempään asumukseen, jonka olimme itse pystyttäneet. Edessä näkyy myös kuntta, kolmijalka ja keittokoukut.

1871513.jpg

Rakensimme tiskipöydän puusta ja narusta! Vas. Hellevi, Guillaume, Emmi ja minä.

1871509.jpg

Saaran tuomasta tikkupullataikinasta paistui ihania lämpimäisiä joilla herkuteltiin voin ja sokerin kera.

1871510.jpg

Kiehinen

1871516.jpg

Erätaito-ope Tommin hurmaava lapinporokoirapentu Benne oli mukanamme koko viikon

1871524.jpg

Tässä syntyy kiuas telttasaunaan.. (Kuva on vino, itse kiuas ei)

1871523.jpg

Tässä sauna on saanut jo kehikon ympärilleen..

1871528.jpg

Ja tässä valmis sauna! Horatio kuivaharjoittelee lauteillaistumista.

1871532.jpg

Raappanatulet

1871519.jpg

Tehtiin niin iso donitsilautta että meidän koko ryhmä mahtui siihen.

1871531.jpg

Tekemämme rinkkalautta piti minut pinnalla :)

1871534.jpg

Kun taas kaikilla ei ollut yhtä hyvä tuuri..

1871537.jpg

Laitan tällä viikolla lisää kuvia erätaitoviikosta galleriaani www.maija.1g.fi, sieltä voi käydä tsekkaamassa!