Taas on tämä bloggaaminen vähän venynyt kun on ollut niin paljon muuta puuhaa. Anyway, lupaamani raporttia viimeviikonlopusta. Oli kylmä. Ja rankkaa. Mut aikas mahtavaa :)

Aamulla kun lähdettiin, Vuontispirtin pihalla oli -31. Käytiin kahviossa aamukaffeilla niin siellä yks vanhempi mies joka oli seurannut meidän pakkailuja totesi jotain tyyliin: "kansakunnan viimeiset urheat lähössä tunturiin näköjään". Me aateltiin että: "kansakunnan viimeiset hullut..". Nii, oli aikasta kylmää ja lumikenkien jalkaanlaittokin tuskaista kun ei ois halunnu millään ottaa käsineitä pois käsistä remmejä säätääkseen.

Matka kohteeseemme Montellin majalle Pallakselle ei ollut pitkä (n. 5km) mutta se oli lähes kokonaisuudessaan nousua. Eka mentiin järven yli ja sitten alkoi nouseminen. Poskia kipristeli kylmästä mutta muuten oli aika tasainen hiki ja puuskutus koko matkan ajan. Jaoimme kaverin kanssa ahkionvetovuorot puoliksi ja mulle osui loppunousu, jee..

Ylhäällä tunturissa ei enää ollut ihan niin kylmä (vain about -25) ja onneksemme ei tuullut juuri yhtään. Napsastiin vähän välipalaa ja lähdettiin tekemään lumianalyysejä ja lumivyöryharjoitteita. Niitten jälkeen kokkailtiin ruokaa (joka noissa olosuhteissa on pirun kylmää puuhaa) ja aloitettiin lumiluolien kaivuu. Kolmen neljälle hengelle tarkoitetun lumiluolan kaivamiseen menikin aikaa melkoisesti, aloitettiin about puoli kahdelta ja valmista oli kahdeksan maissa illalla. Koko ajan oli monta ihmistä kaivamassa, mutta se on hidasta hommaa, varsinkin kun lumi oli paikoitellen kivikovaa.

Yön nukuin huonosti, paleli varpaita ja jalkoja yleensäkin. Mulla oli vähän väärä sukkasysteemi, täytyy ens reissulla kokeilla muuta, josko ei sitten palelisi. Seuraavana päivänä tehtiin lumivyöryuhrien etsintäharkkoja käyttäen apuna piippareita ja sondeja. Harkkojen jälkeen pakattiin kamppeet ja lähettiin marssimaan alas. Paluumatka sujuikin joutuisasti kun oli alamäkeä :)

Kuvaraportaasia:

Matka voi alkaa. Porukkaa ylittämässä Vuontisjärveä.

Perillä! Rillit ja hiukset jäässä..

Montellin maja

Varusteleiri ja meiän kouluttajien teltta.

Trangian kokoomispuuhissa. Ruokaa laittaessa tuli tosi kylmä kun joutu olee paikallaan ja käsittelemään paljain käsin tavaroita.

Lumorivari valmistuu.

Tässä ollaan vasta alkuvaiheessa, käytävää kaivamassa.

Kun taas tässä jo loppusuoralla. Mä louhin nukkumistilan seinää.

Nukkumaan!

Sondi-harkan jälkipuinneissa seuraavana päivänä.