Viime viikonloppu oli tosi antoisa, vietettiin se täällä Muoniossa pelastuskoiraleirillä. Niinan hienosti järkkäämällä leirillä oli porukkaa ympäri Lappia, parikymmentä henkeä yhteensä ja koiriakin oli 19 eri rotua! Kouluttajina oli Allan Aula ja Arto Petjala. Lauantaiaamu alkoi aamupalalla ja esittelyillä, sitten siirryttiinkin metsään. Allan veti koko viikonlopun hakuryhmää ja Arto jälkiryhmää. Ryhmiä olisi saanut vaihdella oman kiinnostuksen mukaan (suurin osa leiriläisistä oli ihan aloittelijoita) mutta itse pysyttelin hakuryhmässä koko viikonlopun.

Ekaksi käytettiin jokainen koira kerrallaan tutustumassa porukkaan josta ne saivat valita mieluisimman maalimiehen jonka perään niitä näkölähtöinä lähetettiin muutama kerta. Tämä nyt oli Maarulle ihan pala kakkua. Toisaalta ihan hyvä tehdä senkin kanssa jotain tuollaista superhelppoa välillä.

Toisessa treenissä Maaru etsi kolme ukkoa. Alkuhaukut ja vinkumiset se taas esitti mutta aika nopsaan hiljeni hetkeksi ja sain sen lähetettyä. Pistot eivät olleet mitään ihan suorimpia mutta hyvin se käytti nenää ja ukot löytyi nopeasti. Palkat tuli maalimiehiltä. Ilmasut oli taas taattua Maaru-laatua, haukkuminenhan ei ole sille mikään ongelma :)

1247049862_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähtökuopissa.

1247049877_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Semmosta vauhtia ettei kamerakaan pysy perässä.

Kolmannessa treenissä oli kaksi ukkoa ja yksi tyhjä. Eka ukko löytyi hienosti, tais mennä sinne suht suoraankin. Toka oli tyhjä. Yritin karjaista sen takaisin melkein heti lähetyksen jälkeen mutta eihän se nyt heti tullut,pikku lenkki piti heittää ensin. Mutta ei onneksi ollut mikään pitkä lenkki ja tuli Maaruksi aika nopsaan takas. Palkkasin ja lähetin etsimään seuraavaa melkein lennosta. Lähetys ei ollutkaan nyt suoraan maalimiehelle, mutta sai silti hajun nopsaan ja löysi hyvin. Palkaksi kissanruokapurkki vasta kun olin itse paikalla. Joutui siis haukkumaan pitkään mutta haukkui tosi tasaiseen eikä ollut härkkinyt maalimiestä ollenkaan, jes! Tähän oli hyvä lopettaa.

Iltasessiona oli tottista ja ketteryysesteitä kentällä. Mahtava määrä häiriötä ja vieraita koiria. Tein lyhkäsiä seuruupätkiä ja paikkamakuuta. Lisäksi käytiin ketteryysesteet läpi ja Allan kertoi mikä niiden oikea suoritustyyli on.  Maarulla ei ollut esteiden kanssa mitään ongelmia. Maaru innostui esteistä taas niin hirveesti että alkoi huutamaan, onneksi teki kuitenkin tokoilut suht hiljaisesti. Silla kävi myös kentällä hengailemassa ja pääsi tekemään Aa-putki-yhdistelmää ja pöydälle lähetyksiä, nenätargettia ja merkin kiertoja.

Seuraava aamu alkoi kentällä. Tehtiin henkilöryhmää, joka oli ihan uusi juttu mulle sekä koiralle. Eipä siinä kuitenkaan mitään ongelmia ollut, Maaru piti hyvin kontaktin minussa eikä välittänyt muista ihmisistä. Saatiin myös Artolta hyviä vinkkejä seuraamiseen. Lisäksi tein kauko-ohjauspöytiä, joille Maaru lähtee nyt jo tosi itsenäisesti, vauhdilla about 15 metristä. Se on ostanut ton homman hyvin. Paikkamakuu ja seuruupätkät tein myös taas. Silla kävi tekemässä vähän agihommia ja samoja juttuja kuin edellispäivänäkin.

Iltapäiväksi mentiin metsään hakuilemaan. Maarun treeniksi olin suunnitellut että eka ukko vasemmalla jängällä kaivonrenkaiden päällä, toka ukko oikealla pressun alla peitettynä, kolmas tyhjä vasemmalla, neljäntenä ukko oikealla puskan takana. Palkat ois tullu multa +viimiseltä kissanruokapurkki. Näin oli siis suunnitelmat mutta toteutus olikin hieman eri. Lähti hyvin jängälle mutta jätti piston aika lyhyeksi ja sai siellä jängällä ollessaan hajun viimisestä maalimiehestä! Lähti kiitämään sen luo,ylitti keskilinjan ja mie yritin karjua sitä luokseni mutta eihän se mitään kuunnellut. Ilmaisi ukon ja menin sinne, en palkannut ja maaliukko sujautti kissanruokapurkin mulle myöhempää käyttöä varten. Otettiin sitten uusi pisto ekalle, nyt uppos ja meni hyvin ukolle. Ilmaisun aloittamisessa oli ongelmia koska yritti samaan aikaan taituroida kaivonrenkaan reunalla. Mutta sai sitten rytmistä kiinni ja mun saapuessa paikalle kiikkuroi reunalla stepaten ja haukkui rytmikkäästi. Päätin jättää tyhjän pois ja otin lähetyksen kakkoselle. Tää oli helppo, eikä edes alkanut kaivautua pressun alle vaan haukkui hyvin pienen etäisyyden päästä. Tässä kohtaa annoin sitten sen kissanruokapurkin :)

1247049896_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1247049983_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jängällä etsimässä reittiä maaliukon tykö.

1247049998_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

"Hau hau täällä pressun alla on joku!"

Treeni oli ohi ja mietittiin vielä miten voitais tuota hallittavuutta treenata. Seuraavat kerrat taiamme ottaa vain tyhjiä ja niitä kissanruokapurkkeja saa vain kun tulee ilman lenkkiä minun tykö. Sillä on niin kova maalimiesmotivaatio että uskon että se kestää tyhjien treenaamisen ihan hyvin. Tässä kohtaa kun vielä juteltiin niin vähän matkan päähän ilmestyi pari poroa meidän treenejä seuraamaan. Rohkeita poroja olivat kun eivät välittäneet koirien haukuista mitään. Onni ettei Maaru ollut saanut niistä hajua treenin aikana!

Tosi hyvä viikonloppu jonka suurinta antia oli se kun pääsi seuraamaan hyvin erilaisten ja eritasoisten koirien ja ohjaajien työskentelyä. Tämä pk-puoli on mulle muutenkin vähän vieraampi ja tämä viikonloppu avasi sitä kertaheitolla lisää.

Kuvasin jonnin verran ja otoksia voi katsella täältä:

http://www.maija.1g.fi/kuvat/Pelastuskoiraleiri+Muonio+4-5.7.-09/